Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Erdek'te Kapıdağ bugün masaya yatırılıyor

Erdek

Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, Erdek ve Kapıdağ Yarımadası'nın Ekolojik ve Ekonomik Zenginliklerine Kısa Bir Bakış” konulu seminer düzenleyecek.

Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, “Erdek ve Kapıdağ Yarımadası’nın Ekolojik ve Ekonomik Zenginliklerine Kısa Bir Bakış” konulu seminer düzenleyecek. Bugün, Erdek Öğretmenevi salonunda, saat 10.00’da başlayacak seminerin açış konuşmasını Belediye Başkanı Hüseyin Sarı yapacak. Ardından gerçekleşecek birinci oturumda, Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden, Dr. Hafize Handan Öner, “Kapıdağ Yarımadası Bitki Örtüsü ve Ekonomik Türlerine Kısa Bir Bakış”, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Korkmaz Bellitürk, “Verimli Kompast (solucan gübresi) Zeytincilikte Gübrelemenin Önemi” konularında düşüncelerini açıklayacak. Saat 13.30’da gerçekleşecek ikinci oturumda, Bornova Zeytincilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nden, Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Ulaş, “Zeytin Yetiştiriciliği ve Kalite”, Bandırma Koyunculuk Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nden, Kimya Mühendisi Engin Kocabaş, “Erdek Körfezi Balık, Yumurta ve Larva Bolluk, Çeşitlilik ve Dağılımı (Erdek Körfezi’nin fiziko-kimyasal parametreleri dahil)” ve yine Bandırma Koyunculuk Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nden, Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Haşim İnceoğlu, “Marmara Denizi’nde Derinsu Pembe Karidesinin Stok Durumunun İzlenmesi” 

Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, seminerle ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Erdek, Türkiye’nin tarımsal ihtiyacının % 38’lik bölümünü karşılıyor. Yarımadanın ekonomik yapısı, en önemli geçim kaynaklarından biri olan zeytin yetiştiriciliğine ve aynı zamanda meyvecilik ve sebzeciliğe dayanıyor. Bunun yanı sıra Kapıdağ’da yetişip dünyanın dört bir yanına dağlan kırmızı soğan, tarımsal üretimin başlarında geliyor. Kapıdağ Yarımadası, Karadeniz ve Akdeniz bitki dokusu ile doğal ormanları ve daha sonradan ağaçlandırılan alanları ile gerçekten çok zengin bir ekolojik değere sahiptir. Kapıdağ’ın mevcut orman ve bitki dokusu, çeşidi olan kestane, defne, ıhlamur ve özellikle son dönemlerde ekilen fıstık çamı çok ciddi bir ekonomik değer taşıyor. Bu önemli çeşitliliğin ve üretimin artması, mali getiri açısından da çok önemlidir. Hem üreticiye, hem de ekonomiye büyük katkı sağlıyor. Ekolojik tarım, doğayı korur, verimi sağlıklı ve sürdürülebilir kılar.”
KAPIDAĞ CENNETİ
1960’lı yıllarda Türkiye’nin ilk turizm merkezi olarak ülkemizin “turizmde parlayan yıldızı” konumundaki Erdek, hem ticari, hem de stratejik açıdan en önemli geçiş güzergâhında bulunması nedeniyle tarih boyunca önemini korudu. Bu özellikleri de bölgemizi tarihi, ekonomik ve siyasi yönlerden bir çekim merkezi durumuna getirdi. Marmara Bölgesi, Türkiye’nin en zengin ve en kalabalık nüfusunun yaşadığı, endüstriyel açıdan da en gelişmiş bölgesi olmasına karşın Kapıdağ Yarımadası hâlen, % 78 ormanlarla kaplı, oksijeni bol, “yer bitki çeşidi” açısından da dünyanın en zengin bölgesidir.
2006-2009 yılları arasında Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından “Bitki Sosyolojisi ve Bitki Ekolojisi” ismi altında gerçekleşen çalışmada, yarımadanın tamamı incelenerek, alınan örnek alanların fizyografik, toprak ve iklim özellikleriyle bu bunlara ait yedi alt birlik belirlenerek, sintaksonomik olarak sınıflandırıldı.
Kapıdağ Yarımadası, Akdeniz ve Karadeniz bitki coğrafyasına ait iklim ve flora yapısı ve önemli doğa alanı içinde yer alıyor. Konumu, iklimi, yer şekli, bitki toplulukları, faunası ve zengin kültürel birikimin kesişme noktasında bulunan Kapıdağ Yarımadası, doğal bir sığınak konumuyla dikkati çekiyor.
Haber : Ö. Balıkçı-T. Ertan



  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı